06-51126747
Simonis Bestratingen aanleg onderhoud gazon

5 tips waarmee jouw eigen gras altijd groener is dan aan de overkant

Het gazon is een must voor iedere tuin. Niks beters dan het gevoel van gras tussen je voeten als je in de zomer je eigen tuin in loopt, toch? Of je nu je eigen tuin gaat renoveren of dat je een tuin aanlegt voor een nieuwbouwhuis: een aantal zaken zijn van belang rekening mee te houden om jouw gazon zo optimaal aan te (laten) leggen. Wil jij er ook voor zorgen dat het gras niet meer groener is aan de overkant, omdat je eigen gazon er zo stralend bij ligt? We sommen 5 tips voor je op in dit blog!

Tip 1: graaf voldoende grond af voor een goede basis

Om het ideale gazon te creëren is het van belang om te starten met de basis: uitgraven. In de praktijk zien we dat mensen hier vaak op besparen. Het is een tijdrovende en dure klus, maar vormt wel de basis voor jouw tuin en gazon. Zorg er bij jouw gazon voor dat er minimaal 20 centimeter grond is afgegraven. Het liefst zelfs 50 centimeter. Zo zorg je voor een goede basis waar jouw gazon goed op kan groeien.

Tip 2: maak jouw gazon waterproof met goede drainage

Niets zo veranderlijk als het Nederlandse weer. En eerlijk is eerlijk: in de zomer wil je ook een beetje kunnen genieten van je gazon. Bij een flinke regenbui kan het gazon nat blijven, waardoor het dagen kan duren voordat jij weer lekker in het gras kunt zitten of lopen. Zorg daarom voor voldoende mogelijkheden voor afwatering. Onze tip: leg drainagebuizen aan onder jouw gazon, bij voorkeur om de meter een buis en zo’n 50 tot 60 centimeter diep. Zorg ervoor dat je de sleuf waar de buis in legt opvult met schelpen. Dit zorgt ervoor dat water weg kan lopen, maar dat het vuil niet mee de buis in gaat. Vul de tuin vervolgens verder op met tuinaarde in plaats van de klei of andere grondsoort die er uit de tuin is gekomen. Zo zorgt je voor een goede voedingsbodem voor jouw gazon.

Tip 3: egaliseer voor een vlakke ondergrond

Het egaliseren van de grond is de volgende stap op weg naar jouw groene gazon. De grond die je gestort hebt moet een goede strakke basis vormen voor de grasmat. Doordat grond van zichzelf niet goed te trillen is, kun je dit het best egaliseren met een egalisatieblad. Zo zorg je voor een gladde ondergrond en voorkom je dat je op den duur, wanneer de grond zal inklinken, bulten en kuilen in je gazon krijgt.

Tip 4: geef jouw nieuwe gazon voldoende water

Het is tijd om je grasmat te leggen. Met de vlakke en gezonde basis die genoeg water afvoert, is het klaar om die mat uit te rollen. Let er hierbij op dat je de grasmat vanaf het begin voldoende verzorgt. We raden je aan om zeker in de eerste week voldoende te sproeien. Dit, omdat de wortels van de grasmat zijn afgesneden. Hierdoor krijgt het gras geen vocht via de wortels in de grond, maar heeft het gras water van bovenaf nodig om te kunnen groeien en wortelen. Bij warm weer raden we je aan elke 1,5 tot 2 uur een paar minuten te sproeien. Bij bewolkt weer kun je dit elke 3 uur doen. Sproei liever wat vaker korte hoeveelheden water op het gras dan een enkele keer lang!

Tip 5: verzorg het gazon vanaf het eerste moment

Een grote vergissing die we bij veel mensen terugzien is het te laat maaien van het gras. Veel mensen laten hun gazon te lang groeien, waarna ze vervolgens een groot aantal millimeters of centimeters van het gazon af maaien. Dit raden we af. Het zit zo: door het gazon te hoog te laten groeien, krijgen kleine grassoorten te weinig kans. Het grote gras vangt het zonlicht, waarmee de kleine soorten te weinig licht krijgen en verdwijnen. Het gevolg? Een minder dichte grasmat.

Moet je je nieuwe gazon dan meteen maaien? Jazeker! Maai bij mooi weer zo’n 3 tot 4 keer per week (of zet een robot grasmaaier voor je aan het werk om dit dagelijks te doen). Maai dus liever vier keer per week een paar millimeter gras weg, dan dat je eens per week centimeters maait. Zo zorg je ervoor dat jouw gazon er altijd strak, groen en vol bij ligt!

Heb je vragen of ben je benieuwd wat wij voor jouw gazon kunnen betekenen? Neem contact met ons op!

Geinteresseerd

Weet u precies wat u wilt? Of weet u juist niet precies wat u wilt? In beide gevallen helpen wij u graag! Maak een berekening, bekijk onze diensten of vraag een offerte aan.

Maak een berekening Krijg snel een indicatie van de kosten Bekijk ons portfolio En krijg een idee van de mogelijkheden Vraag offerte aan Volledig vrijblijvend